Шест медала за класиците на ЦСКА от международен турнир по борба

Отборът бе воден от Милен Димитров и Иво Йотов

Отборът на ЦСКА по класическа борба направи поредно много добро представяне по време на първия международен турнир за купата на „Пашов билдинг строй“.

Радостин Василев в категория до 85 кг. и  Антонио Тахов  при 92-килограмовите станаха убедителни шампиони и се окичиха със златните медали в категориите си.

Алекс Николов (53 кг.) и Тодор Петров  (в кат. до 80 кг.) завоюваха сребърни отлиичия, а Гриша Назарян (60кг.) и Александър Иванов (66кг.) победиха в малкия финал и спечелиха бронзови медали.

Отборът бе воден от Милен Димитров и Иво Йотов, а наш съдия на турнира беше Димчо Димчев.

Любопитни факти за спорта

Борбата е вид индивидуален спорт. Представлява физическа схватка между 2 души, при която всеки от тях се опитва да вземе надмощие или да установи контрол над противника. Физическите техники, с които се характеризира борбата, са: вкопчване, захващане, заклещване и премятане. Основните методи имат отношение към военните техники за ръкопашен бой и самозащита, като се избягват тези техники, които могат да доведат до трайни наранявания. В света съществуват много стилове на борба, всеки от които има своя дълга история.

Борбата е сред най-древните спортове. При разкопки са намерени глинени съдове с изображения на схватки от борбата. Още древните хора са се борели, за да покажат могъщество и сила срещу противника си. В Османската империя пехливанските борби се ползват с изключителна популярност, пренесена днес и към съвременната спортна борба.

Всички главни състезания преминават под егидата на Международната федерация по борба (FILA). През февруари 2013 г. в международната федерация членуват 180 държави.

Борбата е олимпийски спорт в древните и в модерните олимпийски игри. За разлика от миналото, когато борбата продължава часове, сега е в 2 рунда с по 3 минути.

Тя е част от програмата на всички модерни олимпийски игри от първите олимпийски игри в Атина през 1896 г. до тези в Токио през 2021 г. с изключение на Игрите в Париж през 1900 г. През 2012 г. на Олимпиадата в Лондон участват 344 състезатели по борба, борещи се за 11 златни медала.

Rate this post

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker