Пън Шуай заяви на президента на МОК, че е в безопасност и е добре във видео разговор

Китайската тенисистка Пън Шуай, която не бе говорила публично от 2 ноември, се включи на видео, за да разговаря с президента на МОК Томас Бах.

Шуай каза, че е „в безопасност и добре“ във видео разговор с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах в неделя, съобщи управителният орган. Пън беше широко смятана за изчезнала, след като направи обвинения за сексуално насилие срещу Джан Гаоли, бивш вицепремиер и член на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия, преди повече от три седмици.

Въпреки кадрите, публикувани от китайски държавни медии в събота, за които се твърди, че показват Пенг в ресторант с приятели, последвани от снимки на 35-годишната на младежки турнир в неделя, бяха изразени опасения относно нейната безопасност. Въпреки това, след като Серина Уилямс, Наоми Осака и Новак Джокович призовават за отговори за местонахождението на Пенг, бившият номер 14 в света вече говори публично за първи път от 2 ноември.

В изявление, публикувано в неделя, МОК заяви, че Пенг е говорил с президента Бах в продължение на 30 минути. В съобщението се добавя: „Тя обясни, че е в безопасност и добре, живее в дома си в Пекин, но би искала поверителността й да бъде уважавана в момента.

„Ето защо тя предпочита да прекарва времето си с приятели и семейство точно сега. Въпреки това тя ще продължи да се занимава с тенис, спорта, който много обича.“ Изявлението включваше изображение от видео разговора между Бах и Пенг, който се усмихваше пред камерата.

Членът на МОК Ли Лингвей и председателят на комисията по атлетите на МОК Ема Терхо също бяха на разговор, като последният добави: „Бях облекчен да видя, че Пенг Шуай се справя добре, което беше нашата основна грижа. „Тя изглеждаше спокойна. Предложих й нашата подкрепа и да поддържам връзка по всяко време, когато й е удобно, което тя очевидно оценяваше.“

Преди последното развитие в неделя, Женската тенис асоциация (WTA) поиска повече информация за Peng. „Радвам се да видя видеоклиповете, публикувани от китайските държавни медии, които изглежда показват Пенг Шуай в ресторант в Пекин“, каза председателят и главен изпълнителен директор на WTA Стив Саймън в отговор на кадрите от ресторанта.

„Въпреки че е положително да я видиш, остава неясно дали е свободна и може да взема решения и да предприема действия сама, без принуда или външна намеса. „Само това видео е недостатъчно. Както казах от самото начало, оставам загрижен за здравето и безопасността на Пенг Шуай и че твърденията за сексуално насилие се цензурират и помитат под килима. „Бях наясно какво трябва да се случи и нашите отношения с Китай са на кръстопът.“

Rate this post

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker