Осигуряват допълнителни средства за спортистите ни за Игрите в Пекин

Зимните олимпийски игри ще се проведат през 2022 г.

Министерство на младежта и спорта уверява, че са осигурени допълнителни финансови средства за подготовка и екипировка на спортистите за ЗОИ в Пекин 2022 г.
На 28 октомври т. г. МС одобри искано от министъра на спорта Андрей Кузманов преструктуриране на средства, които са предназначени и за подготовката на зимните спортове. Във вторник, 2 ноември 2021 г., Постановлението на МС е обнародвано в Държавен вестник.
От днес парите са по сметката на ММС и е започната процедурата за одобрение и превеждане на средствата, съобразно критериите на Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2021 г. Очаква се до седмица допълнителните финансови средства да са насочени към федерациите.
На заседанието на МС на 28 октомври т. г. е одобрено и превеждане на пари на всички федерации, които имат нужда от допълнителни средства, като зимните спортове са с приоритет за ЗОИ 2022.
За 2021 г. на Българска федерация по биатлон са предоставени финансови средства в размер на 970 000 лв. С писмо с изх. № 09-00-1957/23.09.2021 г. Българска федерация по биатлон е уведомена, че във връзка с предстоящите зимни олимпийски игри /ЗОИ/ Пекин 2022, е необходимо да предоставят актуализирана тренировъчна програма с поименен списък на състезателите, които са спечелили квота или са с възможност за спечелване на квота за игрите, както и списък на състезанията – квалификации за ЗОИ 2022 Пекин, на които ще участват.
На 12.10.2021 г. е проведена среща на зам.-министър Валентин Гичев с представители на федерациите от зимни спортове, които ще участват на ЗОИ в Пекин и сред тях е била и Екатерина Дафовска, президент на Българска федерация по биатлон заедно с Васил Сивков, генерален секретар. На срещата са обсъдени участията и екипировката на състезателите, включително и на биатлонистите за предстоящите квалификационни състезания, както и провеждане на пълноценна подготовка и участие в квалификационните състезания, с цел покриване на пълни квоти за ЗОИ Пекин 2022. На тази среща от Българска федерация по биатлон са поискали допълнителни 89 788 лв.
На срещата заместник-министърът Валентин Гичев е съобщил на всички федерации – зимни спортове, включително и на председателя на федерацията по биатлон Екатерина Дафовска, че ще има допълнителни средства. ММС ще предостави такива предвид факта, че Зимните олимпийски игри са състезание от най – висок ранг.
На 14.10.2021 г. Българската федерация по биатлон е изпратила писмо до ММС с вх. № 36-00-1190/44/14.10.2021 г. с финансова обосновка на необходимите средства за обезпечаване на подготовката и участието в международния спортен календар на спортистите.
Rate this post

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker