Министър Василев проведе среща с гросмайстор Антоанета Стефанова

Стефанова информира министър Василев, че ще се кандидатира за председател на БФШ 1928

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев проведе среща със световната и европейска шампионка по шахмат гросмайстор Антоанета Стефанова. Двамата обсъдиха проблемите на българския шахмат и възможностите за тяхното разрешаване. Стефанова е член на Управителния съвет на Българската федерация по шахмат 1928 (БФШ 1928) и делегат на Световната федерация по шахмат (ФИДЕ).
Антоанета Стефанова пожела на Василев успех и ползотворен мандат като министър на младежта и спорта.
Стефанова информира министър Василев, че ще се кандидатира за председател на БФШ 1928 на предстоящото Общо събрание на централата, което ще се проведе на 15 януари в гр. Пловдив.
От своя страна Радостин Василев изказа надеждата си българският шахмат отново да създаде световни шампиони при мъжете и жените, както в най-добрите дни на родната школа и пожела успех на Антоанета Стефанова.
Биографична справка

Антоанета Андонова Стефанова е българска шахматистка, десета световна шампионка по шахмат (2004 – 2006), европейска шампионка (2002), втора световна шампионка по ускорен шахмат (2012 – 2014), състезател на шахматен клуб Локомотив (София). Тя представя България на 13 шахматни олимпиади от 1992 до 2016 г. Стефанова е единствената българка, която е била световна шампионка по шахмат за жени. Стефанова е народен представител от парламентарната група на „Има такъв народ“ в 45 Народно събрание и 46 Народно събрание.

Родена е на 19 април 1979 г. в София. Започва да се занимава с шахмат на 4-годишна възраст като първите уроци получава от баща си Андон Стефанов. На 7 години е шампионка на София, а първата престижна награда получава през 1989 г., когато става световна шампионка по шахмат за девойки до 10-годишна възраст. След това става европейска шампионка по ускорен шахмат за девойки до 14-годишна възраст.

От 1994 г. Стефанова е гросмайстор за жени. През 2002 г. печели Европейското индивидуално първенство по шахмат за жени във Варна. Същата година става първата и единствена българка, носител на най-високото звание – международен гросмайстор при мъжете.

Най-силната година в кариерата на Антоанета е 2004 г., когато тя печели силния гросмайсторски турнир в Джакарта и става 3-та на Европейското първенство в Дрезден.

На 5 юни 2004 г. Антоанета Стефанова побеждава на финала за световната титла по шахмат за жени рускинята Екатерина Ковалевская, след като общият резултат след трите партии е 2,5 на 0,5 в полза на българката. Така на 25 години става десетата световна шампионка по шахмат за жени. Притежава титлата до 2006 г.

 

Rate this post

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker