Министър Василев: „Няма да позволя държавни спортни имоти да се рушат“

Спортният министър се срещна с ръководството на ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев беше домакин на среща между представители на ММС, ръководството на ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД, в лицето на собствениците Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и представител на търговското дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Повод за разговорите беше бъдещата реконструкция на стадион „Българска армия“.
След края на разговорите министър Василев заяви, че негов основен приоритет е да не позволи рушенето на държавни спортни имоти.
„Длъжен съм да предприема всички необходими действия за защита на държавния интерес. ММС няма да прави компромиси с нито един наемател, ползвател или дружество. Начертахме общ план, като моята идея е държавата да бъде защитена и гарантирана, да няма неизрядни наематели в имотите, да нямам имоти, които се рушат. Това е интересът, който защитавам аз. По случая със стадион „Българска армия“ правя всичко необходимо, обществено и публично не да помагам на някого, а да помагам на българския спорт. Прозрачността в ММС вече е на друго ниво. Не защитавам никакви лични интереси. От ЦСКА се оплакаха, че до сега не е било така. При предишните управления са се решавали нещата по друг начин, но ние си имаме процедури. Има законов ред за признаване на инвестиции. Нищо няма да бъде спестено на никого. Ако някой иска да строи, той трябва да си изпълнява ангажиментите към държавата. Но държавата няма да изнудва и да пречи на никого, а ще помага доколкото позволява законът“, заяви Радостин Василев.
Той отбеляза, че за първи път се провежда обща среща между всички заинтересовани страни по темата за бъдещето на стадион „Българска армия“.
„До този момент никога не е правен план какви стъпки да се предприемат, за да не се прехвърля топката между министерството и Столична община какво може и какво не може. Вероятно това е довело до заглъхване на отношенията между страните. Сега е ясно, че върху терена може да се строи. Страните имат да изпълняват определени изисквания, които аз съм поставил. Имат и срок. За първи път се поставиха пет точки, които са много детайлни и всяка от страните има задължения“, каза министърът на младежта и спорта.
Радостин Василев обяви, че вече е запознал министър-председателя Кирил Петков със случая и се очаква решение на Министерски съвет на Република България по темата.
„За 15 дни е направено повече отколкото за 10 години. Вече не чувам твърдения, че се пречи на някого“, категоричен беше Василев.
Оптимизъм след края на срещата изрази и единият от собствениците на ПФК „ЦСКА-София“ Юлиян Инджов.
„След предишната среща не вярвах, че нещо може да стане. Днес мога да кажа, че има оптимизъм не само за спортната база на ЦСКА, а като цяло спортът в България да се положи на една друга основа и да се върви с малко повече разум напред. Ние имаме готовност за инвестиция от 2 години, когато поискахме учредяването на съвместно дружество. Още тогава направихме съответните проучвания и имаме финансов план и финансов ангажимент да построим стадиона“, каза Инджов.
Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков отбеляза, че Подробният устройствен план на парк „Борисова градина“, който ще бъде представен на 13 януари 2022 г., позволява цялостна реконструкция на стадион „Българска армия“.
„За стадиона има издадена виза още през 2019 г. и той може да бъде предмет на проект, който да бъде внесен в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. От нас се изисква проектът на този стадион да отговаря на българското законодателство. Задължение на проектантите е да го приведат в изискванията на УЕФА, така че да получим едно модерно съоръжение в „Борисовата градина“. Считам, че след днешната среща и разговорите, които протекоха, нещата могат да се случат в сравнително кратки срокове“, каза арх. Здравков.
Rate this post

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker