Люис Хамилтън носи каска с дъга на Pride на тренировката за Qatar GP

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън носи шлем с цвят на дъгата на тренировката за Гран при на Катар в петък, ден след като говори за равни права и засилва контрола върху някои от страните, които спортът посети.

Гей сексът се наказва със затвор в Катар, както в много страни с мюсюлманско мнозинство. Консервативната арабска държава от Персийския залив е домакин на Гран при на Формула 1 за първи път този уикенд и подписа 10-годишен договор от 2023 г.  Шлемът на Хамилтън имаше надпис „Ние стоим заедно“ на гърба и отразяваше цветовете на флага на Progress Pride с шеврон, който представлява интерсексуалната общност, както и ЛГБТК+.

„Това имаме предвид, когато говорим за използване на вашата платформа за добро и пренасяне на вашите ценности с вас“, каза съоснователят на Racing Pride Ричард Морис в Twitter. „Символиката на това, в един от най-опасните региони в света за ЛГБТК+ хората, е изключително мощна. Днес дори не мога да изразя възхищението си от Луис.“

През юли Хамилтън се обяви срещу унгарското законодателство срещу ЛГБТК+ преди голямата награда на страната и призова избирателите да защитят правата, като го отхвърлят на предстоящ референдум. Най-успешният пилот на спорта за всички времена, с рекордните 101 победи, използва платформата си за насърчаване на разнообразието и кампания за правата на човека.

Претендентът за титлата каза пред репортери на пистата Losail в четвъртък, че въпреки че не зависи от пилотите къде се състезават, той е наясно със ситуацията. „Усещам, че има проблеми на тези места, на които отиваме, както и по целия свят, но разбира се (това) изглежда се смята за едно от най-лошите в тази част на света“, каза британецът .

„Мисля, че докато тези спортове отиват на тези места, те са длъжни да повишат осведомеността по тези въпроси и тези места се нуждаят от проверка и имат нужда от медиите, за да говорят за тези неща. Равните права са сериозен проблем. „Въпреки това съм наясно, че на това място се опитват да направят стъпки и това не може да се промени за една нощ.

Катар, който се готви да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., беше обект на особен критик за условията на труд и отношението към работниците мигранти. Последните две състезания от сезона във Формула 1 са в Саудитска Арабия и Абу Даби. Бахрейн също беше домакин на състезание по-рано през годината.

Rate this post

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker