БФС се похвали с успех в процеса по дигитализация на футбола

БФС успя напълно да интегрира и системата на FIFA Clearing House

Българският футболен съюз завърши пълната интеграция на вътрешната си система за управление на процесите и документо-оборота на професионалния футбол („БФС Електронно първенство“) с FIFAID, FIFA Connect и FIFA Clearing House. Централата си бе поставила цел до средата на ноември да бъдат приключени всички дейности по преработка, промяна на вътрешните правила, форми и обновяване на клубните и административни интерфейси в системата.

Чрез FIFA Connect федерациите, членуващи във ФИФА, могат да проследяват играчи, треньори, рефери, делегати, където и да са по света. Програмата залага на всеки в системата уникален FIFAID идентификатор, като този код е номер на дигиталния паспорт на лицето, носещ след себе си информацията и пълната му история.

Основните предимства на системата:

– Глобално валиден уникален идентификационен код за всички заинтересовани страни във футбола;

– Прозрачност и ефективна футболна администрация, чрез системна регистрация на всички играчи и футболни заинтересовани страни и дигитално управление на първенствата;

– Стандартизиране на данни и процеси и наличие на футболна екосистема за данни, което позволява лесното интегриране и обмен на данни от различни източници.

Системата за международни трансфери на FIFA (TMS) е изцяло базирана върху Connect & FIFAID, като задължава своите членове да ги интегрират във вътрешните си системи за трансфери (DOMESTIC TMS).

БФС използва собствена, специално проектирана система за управление на футболните първенства по електронен път („БФС Електронно първенство“), като от сезон 2015/2016 професионалният футбол не използва хартиени носители. Състезателните картотеки, съдийски и делегатски протоколи и назначения на/от срещите, заседанията и протоколите на всички комисии (Спортно-техническа, дисциплинарна, реферска, етична и на съдийските наблюдатели) са изцяло електронни. От сезон 2006/2017 към системата са добавени Държавните юношески първенства U15, U17 и U19, а от сезон 2019/2020 – и четирите групи на Трета лига.

„БФС електронно първенство“  разполага със собствена платформа за видеообмен и архив от над 5000 срещи от всички участващи първенства.

След допитване, за да улесни клубовете в България, БФС избра опцията за интегриране с FIFA Connect, вместо използването от клубовете на сложната международна системата за трансфери за локалните такива.

Всяко преминаване на футболист от клуб в клуб, както и смяната на статута му от аматьорски в професионален и обратно, се регистрира и следи стриктно по зададените от ФИФА правила, като се регистрира в международната система в реално време. Българският футболен съюз получи специални поздравления от световната футболна централа за това, че е една от първите федерации, завършила този процес, както и първата, която регистрира данните в реално време.

Използвайки необходимостта за промяна на вътрешните трансферни правила, БФС успя напълно да интегрира и системата на FIFA Clearing House, която предстои да стартира в края на годината.

FIFA Clearing House е нова система, целта на която е да следи за справедливото разпределение на сумите от трансфери, отчислявани на клубовете за развитието на даден играч. За целта се регистрират данни от първите професионални договори, смяната на статута от аматьор в професионалист и трансферите на всеки един играч (включително суми, брой траншове, клаузи в договори). Още преди официалния старт на системата БФС изпълни всички технически изисквания и вече синхронизира исканите данни, при това в реално време, макар че има толеранс от 7 дни за регистриране на дадено събитие. В процеса на работа екипът, отговарящ за „БФС електронно първенство“, помогна на своите колеги от FIFA за изчистване, промяна и добавяне на функционалности в FIFA Clearing house.

Процесът на дигитализацията, заложен като един от основните приоритети за ръководството на Българския футболен съюз, ще продължи и занапред с изграждането на цялостна система за електронен документо-оборот в съюза, Зоналните и Областните му съвети, с което както ще се намалят административните разходи, така и ще се улесни работата на клубовете.

5/5 - (4 votes)

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker