Борислав Михайлов с призив към здравните власти: Върнете публиката на стадионите

Домакинските срещи на столичните футболни отбори се играят пред празни трибуни.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов днес изпрати официално писмо до директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров с призив за преразглеждане на издадената на 12 октомври заповед, забраняваща присъствието на публиката на стадионите в София.

В писмото Михайлов подчертава европейските практики през последните месеци, както и фактът, че стадионите са открити съоръжения, като аргумент за допускане на зрители при представяне на необходимата документация за ваксина, преболедуване или валиден негативен тест за COVID-19 – по същия начин, по който успешно бе организиран извънредния конгрес на БФС, макар и в закрито пространство.

„Апелирам да бъде следван общоевропейския подход и футболните фенове да не бъдат дискриминирани и ощетени от възможността да наблюдават любимите си отбори на стадионите“, призовава президентът на БФС.

Мерките

Припомняме, че от Столичната здравна инспекция издадоха заповед за затягане на мерките, свързани с разпространението на COVID-19.

Домакинските срещи на столичните футболни отбори се играят пред празни трибуни.

Новите ограничения влязоха в сила от 14 октомври.

Ето и какво гласи заповедта:

„На основание чл. 73 от АПК, чл. 94а, ал. 1 и ал. 2 от Закона за лечебните заведения, чл. 63в и чл. 63, ал. 7 от Закона за здравето във връзка със Заповед No РД-01- 722/22.12.2020 г., изменена със Заповед No РД-01-99/15.02.2021 г. на министъра на здравеопазването, Решение No 629/26.08.2021 г. за удължаване на срока на обявената с Решение No 325 на Министерския съвет от 14.05.2020 г. извънредна епидемична обстановка, както и след съгласуване с главния държавен здравен инспектор за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на София-град, предвид значителното покачване заболеваемостта от CIVID-19 и влошаване на наблюдаваните показатели, и достигната 14-дневна заболеваемост над 509.3 на 100 000 население на територията на София-град,

Нареждам:

6. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика“.

15. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция от най- малко 1.5 м. и носене на защитна маска за лице от персонала.

16. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти“, пише в заповдта относно спортните мероприятия в София.“

Rate this post

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker