Министърът на младежта и спорта Радостин Василев награди Братислав Кръстев

С трофея във втория турнир от веригата “Снукър Гран При България”

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев награди Братислав Кръстев с трофея във втория турнир от веригата “Снукър Гран При България”. Във финала на надпреварата Кръстев се наложи с 5:0 фрейма над Георги Величков.
“Изключително щастлив съм, че това е първата купа, която връчвам като министър на спорта. Надявам се през следващата година да постигнете целите, към които се стремите. Поздравявам финалистите за показаното майсторство и впечатляващия професионализъм. Точно това се изисква, за да си успешен в този спорт. Пожелавам Ви да не се отказвате и да намирате все повече хора, които да практикуват снукър, за да може да постигате резултатите, които искате. Вярвам, че през следващата година българският спорт и снукърът в частност значително ще подобрят състоянието си и ще има разлика от това, което е било до момента”, каза министър Василев по време на церемонията по награждаване на победителя.
Председателят на Управителния съвет на Българската снукър федерация Олег Велинов изказа своята благодарност към министър Василев за оказаната чест с присъствието си на финала в турнира “Снукър Гран При България”.
В надпреварата, която се проведе в столичната зала “Универсиада”, участие взеха 10 от най-добрите български състезатели по снукър.
Повече за играта

Сну̀кърът (на английски: snooker) е игра, разновидност на билярда, популярна във Великобритания и някои части на Азия.

Играе се на маса с размери 12 на 6 фута (приблизително 366 см на 183 см). Масата има шест джоба – по 1 във всеки ъгъл и още 2 по средата на дългите страни.

Играе се с помощта на щека, бяла топка-бияч (т.нар. „кю-бол“), 15 червени и 6 цветни топки (жълта, зелена, кафява, синя, розова и черна). Всяка топка носи различен брой точки: червените носят по 1 точка, а цветните – от 2 до 7 (жълта – 2, зелена – 3, кафява – 4, синя – 5, розова – 6 и черна – 7).

Топките се вкарват в джобовете с помощта на топката бияч в последователност червена – цветна. Всяка цветна има свое място на масата и след като бъде вкарана, се връща на първоначалната си позиция. Червените не се връщат, след като бъдат вкарани. Когато вече няма червени топки на масата, цветните трябва да се вкарат във възходящ ред на точките, които носят (от жълта до черна).

Целта на двамата играчи е да направят по-голям сбор точки от този на противника си. Максималният брой точки, който може да се достигне само от вкараните точки (без фалове) във фрейм, е 147 и се получава при комбинирането на всички червени с черната топка.

Rate this post

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker