До края на 2021 г. ще бъде извършена цялостна дигитализация на “Музея на историята на физическата култура и спорта”

Той се намира на Националния стадион “Васил Левски”

До края на 2021 г. ще бъде извършена цялостна дигитализация на “Музея на историята на физическата култура и спорта”, който се намира на Националния стадион “Васил Левски”. Проектът се изпълнява от Министерството на младежта и спорта с финансиране от ЮНЕСКО. Целта е да се допринесе за опазването и популяризирането на културното наследство в направление “Спорт” чрез използване на модерните технологии.
В момента се извършва заснемането на над 1000 експоната, които са изложени в музея, съхранил спортната слава на България. Те ще бъдат картотекирани и представени текстово в обновения сайт. Това ще даде възможност колекцията да бъде достъпна онлайн за всички желаещи.
“Музеят на спорта е единственият по рода си в нашата страна. Той показва историята на традиционно силните за България спортове. Проектът е един голям шанс да бъдат дигитализирани емблематичните експонати за родния спорт. Това ще даде възможност на много хора от различни точки на страната и света да видят експонати от славната история на родния спорт. Крайно време беше това да се случи, защото в немалка част от българските музеи дигитализацията на фондовете вече е факт”, заяви уредникът на Музея на спорта Катя Иванова.
В рамките на проекта ще бъде заснет и късометражен филм, който ще представя значими факти от историята на спорта в България с акцент на спортните постижения на жените и равенството на половете по отношение на възможността за постигане на спортни успехи. Планира се и провеждането на образователни семинари, насочени към учениците от спортните училища.
“Фондовете на музея са придобити чрез дарения от известни български спортисти, състезатели и спортни деятели. Въпреки усилената работа всеки желаещ може да посети Музея на спорта всеки делничен ден”, допълва Катя Иванова.
В следващите два месеца ще бъдат изработени нови анотации на експонатите на български и английски език и ще бъдат поставени във витрините на музея по нов, по-модерен и атрактивен за публиката начин.
Проектът по дигитализация приключва на 31 декември 2021 г.
Rate this post

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker